pátek 25. března 2011

Rozina


Rozina Jadrná-Pokorná (27.12.1924 - 1.4.1988)
Rozina Jadrná Pokorná
  Fenomén Rozina nemohou neznat posluchači hudebních pořadů rádia Svobodná Evropa, jednoho z mála zdrojů západní hudby dostupných v předinternetovém Československu. Její způsob komunikace s posluchači dobře vystihl Jan Schneider: u přijímačů jsme měli pocit, že si s náma povídá tváří v tvář. Osobně empatický přístup moderátora při živém vysílání tehdy zdaleka nebyl běžný, a v komunistickém státním rozhlase už vůbec ne. 
Rozina si patrně vedla kartotéku, kam si značila střípky informací z dopisů svých posluchačů, a pak je překvapovala cílenými otázkami nebo slovy účasti nad jejich problémy. Díky tomu měli posluchači pocit téměř rodinné sounáležitosti, i když jsme se znali jen pod přezdívkami. Použít své pravé jméno v dopise do "štvavého hnízda řízeného nepřátelskými špionážními centrálami" by pro odesilatele znamenalo přímou pozvánku k výslechům na státní bezpečnosti. A tak Rozina pouštěla písničky a laskavá slovíčka pro všelijaké Bábinky, Jarky z Vysočiny, Evy z Chropyně, případně Medvídka Pú (můj tehdejší nick). 
Přiznám se, že jsem její hudební vkus nesdílel, mně více vyhovoval tvrdší rock než francouzské šansony či její protežovaný Little Drummer Boy. Rozina ale ochotně vyhovovala všem hudebním přáním svých posluchačů, která se podařilo z Československa do rádia doručit, a svým přehledem o archivu gramodesek v RFE byla pověstná i mezi kolegy z ostatních hudebních redakcí.

Rozinino vysílací okénko se v osmdesátých letech otevíralo už jen v sobotu od 15:10.
Díky webu RFErl.org je dostupný záznam alespoň kousku jednoho hudebního odpoledne včetně hvízdané znělky a jejího charakteristckého hlasu.
V posledním roce bylo její moderování přerušováno záchvaty kašle, až nakonec musely být vstupy předtáčeny na pásek. 
Nechápal jsem proč, živé vysílání přece vždy bývalo hlavní devizou rádia, a Rozina sama nepřiznala, že je nemocná. Anebo jsem tehdy ty náznaky nevnímal. Po její smrti odvysílali rozhlasoví přátelé vzpomínkový medailonek, který mě napadlo natočit na magnetofon, takže si nyní po letech můžeme připomenout důvěrně známé hlasy jejích kolegů:

Honza Douba
Jaroslav Dresler
Dalibor Žák
Jan Schneider
Milan Schulz
Karel Moudrý
Olga Valeská
Pavel Kohn

8 komentářů:

  1. Tomáš z Hradčan responded:

    Díky za vzpomínku na Rozinu. Jednou mi hrála Brouky celou padesátku. :-) A to netušila, jak mé maličkosti a jí by blízkým společným jmenovatelem byl Honza Schneider.
    Dík. "Tomáš z Hradčan"
    ------------------------------------------------
    marie responded:

    Jejda Rozina,tu jsem mela moc rada. Diky za vzpominku na onu mimoradnou ženu. Jak nam byla blizka,i kdyz vzdalena!!!!!
    0049 89 227 447 byl pozdeji zaznamnik na Svobodku. Fungovalo to . Radio bylo VEF,ruske. Obcas hrali ruskym soudruhum ,za ono dobre radio s KV.
    Ach Rozino,tam nahore diky ,diky,diky.
    marie
    ------------------------------------------------
    Tomáš z Hradčan responded:

    Já míval vedle jiných i VEF 206. Na Hradčanech to byl s rušičkami někdy lítý boj, ale když počátkem osmdesátých let zanechávali soudruzi na Petříně vlnobití na jednom z těch dvou kmitočtů pásma třinácti metrů, chodíval jsem tam do parku s rádiem provokovat a Svobodku hlasitě poslouchat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ČS vysielanie RFE na KV údajne rušili z Ukrajiny, vzhľadom na charakter šírenia krátkych vĺn. Ale nevylučujem, že v Prahe (milión obyvateľov) boli pre istotu aj lokálne rušičky.

      Vymazat
  2. https://www.youtube.com/watch?v=Hjes1oZnIJ4

    OdpovědětVymazat
  3. Kabodův příspěvek už youtube bohužel stáhlo, ale objevil jsem Rozinin padesátiminutový zvukový portrét na webu ČRo+.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach jo, tak i ČRo+ už své weby maže :-(
    Další vzpomínka pro sobotníčky včetně záznamu jednoho Rozinina hudebního odpoledne je zde.

    OdpovědětVymazat
  5. Tiež som počúval hudobné programy Roziny, najmä v r. 1970 - 72. Ako ináč, na rádiu VEF 204 (pre Marii - nie je ruské, ale lotyšské, vyrábali ho v Rige).

    Minule som kdesi zachytil, že celú zbierku platní odkázala Jiřímu Černému, ktorému ju dal jej manžel po Rozininej smrti.

    Keď už píšem o RFE, samozrejme som sledoval aj program Karla Kryla, púšťal vtedy Uriah Heep a podobné skupiny. Zrejme z hľadiska energetických úspor ho dokonca nerušili. Až na jeden prípad, kedy zahlásil, že dnes bude hrať jeho platne. Ani neskončila prvá pesnička a už sa ozvalo vŕŕŕŕŕŕ.

    OdpovědětVymazat
  6. Nezdá se mi, Vlado, že by tenkrát někde seděl cenzor s prstem na tlačítku rušičky, a zapínal či vypínal vysílač podle toho, jakou písničku zrovna hráli. Oni rušili všechno, nehledíce na náklady, ale ionosféra občas bývala naším spojencem.
    Z Krylova pořadu mám taky jednu kratičkou ukázku tady. Děkuji.

    OdpovědětVymazat